top of page

Keinot vähentää stressiä ja ahdistusta

Haluatko vähentää stressiä ja ahdistusta?


Jos vastasit kyllä, niin sinun täytyy ymmärtää, että sinun on käsiteltävä stressinhallintaa kokonaisvaltaisesti.


Me tarvitsemme stressiä arkeemme. Jo ihan ensimmäisenä aamusta, että pääsemme ylös sängystä. Ongelmaksi stressi muodostuu meille silloin, kun stressistä tulee meille tapa. Se ei ole enää lyhytaikaista stressiä vaan jatkuvaa stressiä.


Pahinta on se, että emme enää edes kiinnitä stressiin huomiota. Kadotamme kaikki kehon signaalit joilla se yrittää kertoa, että nyt pitää rauhoittua ja pysähtyä.


Heräämme stressaantuneina ja menemme nukkumaan stressaantuneina.

Menetämme ilon ja hyvän olon arjesta.


Krooninen jatkuva stressi on yksi terveysongelmien syistä. Sinun täytyy ymmärtää tämä. Pitkittynyt jatkuva stressitila voi olla sinulle hengenvaarallista. Tämä ei ole vitsi.


Ymmärräthän, että tämä ei ole tapa elää päivästä toiseen. On olemassa paljon muutakin.


On, niin paljon stressinhallintakeinoja joiden avuin voit hallita psyykkisesti ja fyysisesti stressiä.Tässä muutama yksinkertainen keino:


1. Ruokavalio

Syö ruokia, jotka tukevat suolistosi hyvinvointia sillä tutkimusten mukaan stressi vaikuttaa suolistosi hyvinvointiin. Syö monipuolista ja värikästä ruokaa. Huolehdi riittävästä kuidunsaannista ja hyvistä suolistoa hellivistä bakteereista.


Sisällytä ruokavalioosi:

- Marjoja

- Vihanneksia, kasviksia (paljon vihreää)

- Hapankaalia, hapatettuja tuotteita

- Hyviä rasvoja, kalaa, oliiviöljyä

- Täysjyvätuotteita

- Riittävästi vettä jne…


2. Uni

Nuku riittävästi. Varaa aikaa nukkumaanmenolle ja rauhoita iltasi riittävän aikaisin.

Lopeta puhelimen turha selaaminen sängyssä silloin, kun sinun pitäisi olla jo nukkumassa. Mitä hyödyt siitä? Uskon, että hyödyt enemmän pidemmistä yöunista.


3. Kehon liikuttaminen

En puhu pelkästä jumppatunnista tai salilla käymisestä vaan liikkeestä, jota toteutat kehollesi pitkin päivää.


Hyödynnä hyötyliikuntaa, kävele portaat, kävele pienet matkat, venyttele muutamia minuutteja jos olet paljon koneella jne.


Jo nämä pienet asiat pitkin päivää vaikuttavat kehosi hyvinvointiin ja stressinhallintaan.


4.Vietä aikaa luonnossa

Luonto hoitaa ja rauhoittaa. Luonnossa olemisen hyvistä terveyshyödyistä on myös tutkimustietoa. Hoida kasvejasi, puutarhaasi tai lähde luontoon. Kokeile ottaa kengät pois jalasta ja tunne kuinka stressi lievenee.


5. Tietoinen läsnäolo

Keskity siihen mitä juuri nyt tapahtuu. Keskity siihen mitä tunnet.

Suihkussa keskity siihen kuinka lämmin vesi tekee hyvää ja mieli rauhoittuu, luonnossa keskity siihen kuinka linnut laulavat ja kaikkialla on vihreää, astioita tiskatessa tarkastele vaahtoa ja sitä miten lika lähtee astioista pois.


Tietoinen läsnäolo auttaa sinua rauhoittumaan. Se auttaa sinua ymmärtämään miten reagoit asioihin. Ei tarvitse kiirehtiä. Voit pysähtyä hetkeen.


Tietoinen läsnäolo auttaa sinua myös meditoinnissa. Jos et ole kokeillut koskaan meditointia suosittelen ensiksi harjoittelemaan tietoista läsnäoloa ja sen jälkeen aloittamaan meditoinnin harjoittelun. Muistathan, että meditointiakin on monta erilaista tapaa.


Tiedän, että voi olla vaikeaa päästä irti stressin imusta. On kiire töissä, kotona odottaa likaiset astiat ja pyykkivuori, pitäisi imuroida ja tehdä sata muutakin asiaa. Lupasit auttaa naapurin rouvaa ja pitäisi lähteä vielä ruokakauppaankin.


Kaikesta huolimatta kysyn sinulta. Haluatko olla tulevaisuudessakin terve ja voida hyvin?Olla iloinen ja tuntea itsesi hyvinvoivaksi? Jos vastasit kyllä, niin yksi ratkaisu on stressinhallinta. Sen täytyy olla sinun yksi tärkeimmistä prioriteeteista.


Huolehdi itsestäsi itsesi ja muiden vuoksi. Itsestä huolehtiminen on paras investointi elämässäsi.


Haluan auttaa sinun matkaasi kohti pysyvää muutosta stressinhallinnan parissa.

Siksi olen tehnyt ilmaisen oppaan sinun avuksesi.


Lataa tästä stressinhallinnan avuksi ilmainen opas.


<3: Nina Marlei, Stressivalmentajasi


bottom of page