top of page

Kun voimavarat loppuu

Kun voimavarat loppuvat syntyy uupumus, mutta miten välttää voimavarojen loppuminen?


Yllättävä elämäntilanne tai pitkään jatkunut stressikierre voi aiheuttaa sen, että voimavarat loppuu, mutta tämä tilanne voidaan ennaltaehkäistä.


Se vaatii itsetuntemusta ja toimia omassa arjessa, mutta se on mahdollista ja siksi kirjoitan sinulle nyt kaksi esimerkkiä jotkaa avaavat tätä asiaa enemmän sinulle.


a.)Olet nukkunut huonosti ja töissä on kiireinen päivä, jätät tauot pitämättä. Koska sinua kuitenkin väsyttää yrität piristää itseäsi kahvilla. Olet huonolla tuulella ja nälkäinen töistä lähtiessäsi. Koska olet todella väsynyt et jaksa lähteä kauppaan ja käyt ostamassa naapurista pizzan ja kofeiinipitoisen virvokkeen. Menet kotiin syömään ja lösähdät loppuillaksi sohvan nurkkaan somettamaan. Uni ei tule helposti sillä kehosi ja mielesi ei ole päässyt rauhoittumaan koko päivän aikana. Lisäksi suuri määrä kofeiinia tekee sinusta virkeän.


b.)Olet nukkunut huonosti ja töissä on kiireinen päivä. Listaat aamulla töissä tärkeimmät työtehtävät paperille ja huolehdit siitä, että pidät tauot ja syöt lounaan, sekä välipalan. Lyhyillä tauoilla venyttelet, käyt ulkona tai teet jotain muuta joka auttaa sinua jaksamaan työpäivän ajan. Korvaat osan kahvista vesilasilla.

Kun pääset töistä sinua väsyttää, mutta koska olet syönyt ja pitänyt taukoja et ole kireä kun viulun kieli.

Jaksat käydä kaupasta hakemassa ruokatarvikkeet päivällistä varten ja nappaat myös pienen välipalan, jotta jaksat kokata ruoan. Illemmalla katsot hetken televisiota ja lähdet vielä lyhyelle lenkille, koska tiedät sen rauhoittavan mieltäsi. Nukkumaan mennessä olo on rauhoittunut ja saat unen päästä kiinni nopeasti.


Jos esimerkki a jatkuisi päivästä toiseen pitkään ja sinulle sattuisi jotain yllättävää esimerkiksi läheisesi sairastuisi tai sairastuisit itse läikkyisi vesilasista samantien vedet yli. Arkesi olisi valmiiksi jo niin kuormittava, että voimavarasi eivät riittäisi yllättäviin stressireaktioihin joihin et voi itse vaikuttaa.Jos taas esimerkki b olisi se miten päiväsi toteutuisi suurimmaksi osaksi ei tämänlaiset yllättävät stressireaktiot läikyttäisi siltikään vettä vielä heti yli lasistasi. Tämä siksi, että olet huolehtinut siitä, että palaudut lähes päivittäin stressistä ja sinulla on vielä voimavaroja vastaanottaa yllättäviä stressaavia tilanteita.
Ongelmaksi näissä tilanteissa nousee usein se, että huomaamme vasta siinä tilanteessa kuluttaneemme kaikki voimavaramme, kun mikään ei tunnu enää miltään emmekä jaksa nousta sängystä ylös. Tilanne on jo se, että voimavaroja ei ole käytettävissä ja silloin on hyvin vaikeaa eheyttää voimavaroja yksin varsinkaan jos pitäisi käydä töissä ja hoitaa kaikki muut asiat.Siksi haluankin puhua tästä asiasta ja tavoittaa mahdollisimman monta tällä kirjoituksella, sillä ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.


Tämä tarkoittaa sitä, että opettelet pysähtymään, tunnistat omat stressitekijäsi ja lähdet karsimaan niitä arjestasi, suunnittelet kiireiset päivät ja huolehdit, että rauhoitut ja rentoudut joka ikinen päivä! Joskus enemmän ja joskus vähemmän, mutta et päästä tilannetta siihen, että juokset päivästä toiseen ja sovit menoja niin paljon, että et ehdi enää huolehtia omasta hyvinvoinnistasi, riittävästä levosta ja unesta.


Kun eheytät voimavarasi päivittäin ei käy, niin että yllättävä tilanne uuvuttaa sinut täysin ja voimavarasi loppuvat.


On sinun tehtäväsi pysäyttää juna riittävän ajoissa ja jos tuntuu, että et pysty siihen yksin ota avuksi ammattilainen joka tukee sinua ja auttaa sinua.


Ja jos sinulle on käynyt, niin että et ole osannut pysähtyä riittävän ajoissa, et ole osannut tunnistaa omia voimavarojasi ja olet väsyttänyt itsesi täysin ei hätää. Ole armollinen itsellesi hoida itsesi kuntoon rauhassa ja kun olet saanut voimavarojasi takaisin huolehdi ettet enään toistamiseen tee itsellesi samaa.Kaikkea hyvää päivääsi. Pidä itsestäsi huolta sillä kukaan muu ei tee sitä sinun puolestasi.<3: Nina MarleiLue tästä edellinen postaus keinot vähentää stressiä ja ahdistusta.

bottom of page