Miten kohottaa peruskuntoa?


Liikkumisen tulisi olla mieluisaa, jotta siitä tulee arjen rutiini. Jos suoritat liikuntaa hampaat irvessä et jaksa sitä kauan. Perus aerobisen ja lihaskunnon lisäksi liikkuvuus, tasapaino ja kordinaatio ovat tärkeitä asioita kokonaisvaltaisessa liikkumisessa. Miten kohottaa peruskuntoa? Hyvä peruskunto on kaiken a ja o. Ilman hyvää peruskuntoa muu liikkuminen saattaa tuntua raskaalta ja epämiellyttävältä. Jos olet nyt aloittamassa tai olet aloittanut liikunnan harrastamisen säännöllisesti tulisi tämä peruskunnon pohja olla kunnossa.


Mitä peruskunto tarkoittaa? Peruskunto tarkoittaa sitä pohjaa jonka päälle rakennat kaiken muun.

Energia tuotetaan hapen avulla ja energialähteenä käytetään pääosin rasvaa.

Kun syke nousee korkeammalle mukaan astuu maitohapot ja siirrytään vauhtikestävyyteen, jolloin askel kangistuu, etkä jaksa pitkään.

Miten kohottaa peruskuntoa? Numero yksi! Jotta saat peruskunnon kohoamaan hiljennä vauhtia!

Kun pystyt puhumaan normaalisti ilman voimakasta puuskuttamista on vauhti sopiva.

Jos alat puuskuttamaan ja puhetta on vaikeaa tuottaa tiedät meneväsi liian lujaa.


Erilaisilla laskukaavoilla pystyt laskemaan omat suuntaa antavat sykealueet peruskunnon kohottamiseen. Älyrannekelloissa on usein myös tämä toiminto.

Peruskunnon kohotamiseen sopivat lajit ovat esimerkiksi kävelylenkit, pyöräily, sauvakävely, uinti, rauhallinen hölkkä ja kaikki sellainen liikunta, jossa syke pysyy matalana. Monet kokevat peruskunnon kohottamis treenit tylsiksi. Vauhti ei päätä huimaa ja monesti luullaan, että sellainen liikkuminen on turhaa. Se ei ole todellakaan turhaa vaan juuri sitä millä saat peruskuntosi kohoamaan, jonka jälkeen on paljon helpompi lähteä treenaamaan myös vauhtikestävyyttä ja maksimikestävyyttä. Sovi treffit ystäväsi kanssa ja tehkää pitkäkestoinen treeni yhdessä tai kuuntele samalla jotain äänikirjaa. Aika menee nopeammin, etkä tylsisty niin helposti.

Tein kuvan joka kertoo hyvin kunnon kohottamisesti. Ei voida hypätä pohjalta ylös vaan meidän tulee edetä pienin askelin alhaalta ylöspäin ajatellessamme peruskuntoa ja sen kohottamista.Jos pomppaamme alhaalta suoraan ylös koemme vain ikäviä tuntemuksia. Hengästyttää liikaa ja hapottaa. Peruskunto on siis kolmion alin osa. Ilman hyvää peruskuntoa palautuminen muista treeneistä voi kestää ja kuntosi saattaa loppua kesken vauhdikkaamman treenin. Lenkkipolulla on siis hyvä aloittaa kävelyllä jos olet aloittelija, mutta pikkuhiljaa voit lisätä kävelyn lisäksi kevyttä hölkkää treeniin mukaan. Siitä se kunto pikkuhiljaa alkaa kohoamaan! On tärkeää olla kärsivällinen ja voit seurata sykettäsi helposti ylhäällä kertomallani tavalla. Jos et pysty puhumaan puuskuttamatta hidasta vauhtia. Hidasta, niin paljon kun on tarvis. Peruskunnon kohottaminen vaatii aikaa, eikä ole sitä kivointa hommaa, mutta pikkuhiljaa huomaat, että vauhti lisääntyy ja kunto paranee.


Onko sinulle peruskunto treenit kivaa hommaa vai oletko enemmän nopean vauhdin tyyppi? Minä tykkään pitkistä kävelylenkeistä, mutta myös vauhdikkaammasta menosta. <3:Nina

Ollaanko kavereita jo Instagramissa? Täältä löydät minut.

#palautuminen #liikunta

© 2020 Nina Marlei -All Rights Reserved Hämeentie 92, 00550 Helsinki

Tietosuojaseloste.