top of page

Miten rauhoittaa stressivatsa?


Tiesitkö, että stressaavina aikoina on tärkeää keskittyä siihen mitä syö sillä tuet silloin suolistoasi stressiä vastaan. Stressi sotkee helposti suoliston elintärkeän toiminnan ja tästä syystä moni meistä kärsii erilaisista vatsavaivoista. Lisäksi kiireessä syömme huonosti. Ruokailujenvälit ovat pitkiä ja syömme kiireessä helposti pikaruokaa, hotkimme ruokamme ja unohdamme juoda vettä.


Sitten etsimme syitä oireille, mutta mitään erityistä ei löydy. Näin kävi myös minulle. Kärsin selittämättömistä suolisto ja vatsavaivoista vuosia ja lopulta selvisi, että suurin osa oireista johtua liiallisesta jatkuvasta stressistä… Olin stressannut itselleni ruokatorven tulehduksen, alkavan mahahaavan ja minulla todettiin IBS(ärtyneen suolen oireyhtymä) sillä mitään muuta (onneksi) ei löytynyt tutkimuksissa.


Pahimpina päivinä en pystynyt syömään lähes mitään! Jokainen ruoka-aine aiheutti hirveät kivut ja kivut eivät olleet vain yhdessä paikassa vaan kipuja oli kylkikaarissa, rintakehällä, suolistossa jne… Minäkään en huomannut joten uskon, että moni muukaan ei huomaa kuinka keho jännittyy, kun olo on stressaantunut. Toki saatat huomata, että vatsaa vääntää, mutta et kiinnitä siihen sen enempää huomioita.


Saatat jossain vaiheessa todeta, että sinulla on niin herkkä vatsa, että se oireilee koko ajan. Saatat myös ajatella, että tämä kaikki johtuu vaan siitä, että olet herkkä monille ruoka-aineille ja alatkin rajoittamaan yhä enemmän ja enemmän ruoka-aineita pois ruokavaliostasi.


Kuitenkin jos mietimme hetken, niin suolisto kommunikoi aivojemme kanssa vagushermon kautta, joka on kehon tärkein viestinviejä aina aivoista suolistoon saakka. Joten miksi stressillä ja suolisto, vatsavaivoilla ei olisi yhteyttä toisiinsa?


Tiesitkö esimerkiksi sitä, että suurin osa meidän onnellisuushormoneista (serotoniini) syntyy suolistossa?


Kyselin Instagramin puolella kerran erilaisia kysymyksiä liittyen vatsavaivoihin ja stressiin.

Olin hieman hämmentynyt kuinka moni kärsii erinlaisista vatsavaivoista, kuten suolistovaivoista, närästyksestä jne. vaikka toki tiesin jo etukäteen, että tämä on monien ongelma mutta kuitenkin vastaukset herättelivät minua miettimään asiaa vieläkin enemmän… ja tiedättekö mitä kaikki ketkä vastasivat kysymykseen helpottaako suolisto ja vatsavaivat, kun stressisi vähenee?


Jokainen heistä vastasi kyllä.


Eli jokainen joka vastasi kysymykseen kertoi ongelmien helpottavan, kun stressi vähenee.

Mielestäni todella mielenkiintoista, mutta miksi tästä ei puhuta enempää? Stressi lisääntyy jatkuvasti, mutta niin lisääntyvät vatsavaivatkin. Mitä jos yhä enemmän keskityttäisiin myös siihen, että saamme stressiä lievitettyä joka päivä?


Tiedämme, että stressiä ei saa pois nappulaa painamalla MUTTA sitä voi ehdottomasti lievittää!


Seuraavaksi kysynkin sinulta.


Paljonko sinulla menee aikaa viikottain siihen, että vatsa särkee, juokset vessassa, makaat sängyssä kippurassa tai kärsit närästyksestä jne? Mitä jos alkaisit kiinnittämään huomiota stressaaviin hetkiin? Opettelisit huomioimaan stressipiikit ja alkaisit miettimään mikä olisi sinulle kaikista paras keino siinä hetkessä lievittää tätä oiretta?


Ehkä mietit nyt, että se ei ole mahdollista, mutta uskallan väittää että on! Sillä olen itse kokenut tuon saman ja olen löytänyt itselleni sopivat keinot helpottaa oloani. Tiedät ehkä, että tykkään olla täysin rehellinen… eihän se aina mene niin, että saan kaikkia oireita lievitettyä, mutta hyvin usein saan oireita ainakin vähennettyä.


Miten rauhoittaa stressivatsa? Näillä keinoilla minä olen saanut oireilevan suoliston ja jatkuvan närästyksen haltuun.

1. Pidin päiväkirjaa, johon kirjoitin ylös kaikki hetket jolloin kärsin vatsavaivoista. Tunnistin mitkä tilanteet aiheuttivat ongelmia, sekä mitkä ruoka-aineet aiheuttivat oireita.


- Päiväkirjaa pitäessäni huomasin, esimerkiksi kuinka jatkuvasti tietyissä tilanteissa aloin pidättämään hengitystäni ja tämä aiheutti kamalia kipuja ylävatsalle.


- Ruoka-aineista merkitsin itselleni ylös, jotka aiheuttivat selkeästi vatsakipuja itselleni, kuten suklaa ja pavut.


(Ruokavaliosta sen verran, että en missään nimessä suosittele keskittymään vain seuraavaan: ¨en saa syödä tätä, enkä saa syödä tätä. Minulle tämä ajattelutapa aiheutti sen, että en todellakaan voinut oikein syödä enää mitään. Vasta kun pääsin tuosta en saa syödä tätä, tuota ja sitä kierteestä pois aloin huomaamaan kuinka ruokavaliooni mahtuikin paljon enemmän ruoka-aineita.


Huom. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos sinulla on esimerkiksi suolistosairaus on tärkeää välttää ruoka-aineita, jotka voivat aiheuttaa sinulle ongelmia. Itselleni on tehty kaikki mahdolliset testit eikä laktoosi-intoleranssin lisäksi muuta sairautta ole todettu. Käy siis ensiksi lääkärissä tutkimuksissu jos sinulla on epämääräisiä kipuja ja ongelmia, jotka eivät helpota.


2. Aloin tiedostamaan päiväkirjan teon jälkeen yhä helpommin stressaavat tilanteet. Nykyään pystyn huomioimaan tilanteen, kun pinna alkaa kiristyä ja alkaa hermostuttamaan. Näissä tilanteissa saatan mielessäni sanoa ¨nyt alkaa selkeästi pinna kiristymään¨ jolloin huomaan automaattisesti kuinka hieman rauhoitun.


3. Keskityin enemmän siihen, että syön säännöllisesti ja muistan juoda vettä. Opettelin myös syömään rauhassa. Ilman puhelinta tai muitakaan häiriötekijöitä. Lopetin ruoan hotkimisen.


4. Aloitin päivittäiset hengitysharjoitukset, jotka auttavat minua rauhoittumaan pitkin päivää. Stressinlievityskeinoja on monia, mutta minun ehdoton numero 1. kehon ja mielen rauhoittamisessa on ollut lyhyet pitkin päivää tehtävät hengitysharjoitukset.


Niitä teen autossa, toimistolla, kotona ennen nukkumaanmenoa jne. Oikeastaan aina kun huomaan hengityksen menevän pinnalliseksi ja olotilan hermostuneeksi.


Toinen tärkeä keino itselleni on käydä luonnossa liikkumassa säännöllisesti. Suosittelen kuitenkin, että löydät itsellesi myös sellaisen keinon mitä voit käyttää pitkin päivää sillä luontoon ei suurella osalla ole mahdollisuutta mennä aina kun alkaa hermostuttamaan.

Tässä lisäksi omia ehdotuksiani sinulle mitä voit kokeilla, kun stressikäyrät on korkealla: lyhyt päähieronta, korvien hieronta (kokeile tämä auttaa oikeasti), lyhyt venyttelyhetki, käsien hieronta, silmien kiinni laittaminen ja rauhoittuminen, rauhoittavan musiikin kuuntelu.


Onko sinulla itselläsi joku keino jota käytät pitkin päivää helpottamaan stressin oireita?

Herättikö tämä teksti ajatuksia stressin ja vatsavaivojen mahdollisesta yhteydestä toisiinsa?


<3:Nina Marlei, stressivalmentajasi

bottom of page