top of page

Miten voit nukkua ja palautua arjessa paremmin?

Kun haluamme muutoksia kroppaamme lähdemme keskittymään siihen, että liikumme riittävästi ja syömme terveellisesti. Harvoin lähdetään tekemään ensiksi muutoksia unen parantamiseen ja kehon palautumiseen.


Tosiasia on se, että keho tarvitsee riittävästi lepoa ja palauttavaa unta, jotta se voi kehittyä, joten olisi fiksuinta keskittyä ensiksi unen laadun parantamiseen ja kokonaisvaltaiseen palautumiseen.


Riittävän palauttavan unen ansiosta jaksat siis paremmin arjessa, sekä esimerkiksi liikkuessa. Jaksat myös tehdä arjessa parempia valintoja ja tämä on iso apu jos mietit vaikkapa painonpudotusta.

Monesti nipistetään unesta ja ajatellaan, että ehtii sitä nukkua myöhemminkin.

Kyllä varmasti ehtii, mutta onko viisasta kulkea ympäriinsä vähäisillä unilla? Aivot eivät toimi optimaalisesti ja loukkaantumisriski kasvaa.


Miten voin nukkua ja palautua arjessa paremmin?

Voi olla, että mietit nukkuvasi riittävästi, mutta unen määrä ei kuitenkaan kerro välttämättä koko totuutta.


Voit nukkua yhdeksän tuntia, mutta et välttämättä ole palautunut sen aikana. Saatat herätä väsyneenä eikä energia riitä koko päiväksi vaan sinua haukotuttaa ja saatat tarvita päiväunet.


Mikä sitten vaikuttaa uneen?

Uneen vaikuttavia seikkoja on esimerkiksi liiallinen stressi ja liian raskas liikuntasuoritus lähellä uniaikaa.


Tahdosta riippumattomaan autonomiseen hermostoon emme pysty vaikuttamaan tietoisesti. Autonominen hermosto (parasympaattinen) on se jonka tulisi rauhoittua yön aikana.


Mitä autonomisen hermoston olisi hyvä tehdä yön aikana?

Autonomisen hermoston olisi hyvä painaa jarrua yön aikana (parasympaattinen hermosto) jos hermosto kuitenkin jatkaa menoa (sympaattinen hermosto) se ei palaudu optimaalisesti.


Näin voi käydä joskus, mutta jos tilanne jatkuu pidempään kannattaa alkaa miettimään syitä mistä oireet voivat johtua. Luultavasti tällöin päällä on kova stressi tai jokin muu asia joka vaikuttaa koko kehoosi ja mieleesi.


Mistä voin tietää nukunko riittävän palauttavaa unta?

Yksi hyvä mittari on se kuinka virkeänä heräät aamulla. Jos olo on sumuinen, etkä herää helpolla voi olla, että olet nukkunut huonosti.


Yöllä usein herääminen voi myös kertoa, että mielessä on monta asiaa etkä nuku riittävän hyvin. Saatat myös herätä aikaisin virkeänä, vaikka olisit ehtinyt nukkua vain muutaman tunnin. Nämä kielivät siitä, että hermosto ei rauhoitu yöllä.


Toki myös päivällä esiintyvä väsymys, kiukkuisuus, keskittymisongelmat ja jatkuva päiväunien tarve voi kertoa siitä, että et nuku riittävästi hyvää unta.


Miten voin nukkua ja palautua arjessa paremmin?

Koska suurin osa fyysisestä palautumisesta tapahtuu unen aikana on tärkeä keskittyä löytämään keinoja, jotka parantavat unesi laatua.


  • On hyvä rauhoittua ajoissa ennen nukkumaan menoa.

  • Himmennä riittävän aikaisin valoja.

  • Rankkoja treenejä kannattaa välttää lähellä nukkumaanmeno aikaa.

  • Venyttele.

  • Kirjoita ylös asiat mitkä mietityttävät mieltä, niin ne eivät pyöri yön aikana mielessäsi.

  • Jos olet kovin stressaantunut voit kokeilla auttaisiko säännöllinen hengitysharjoitus tai meditointi sinua. Muistathan kuitenkin, että tämä vaatii säännöllisyyttä ja positiivisia tuloksia voit huomata pikkuhiljaa.


Monipuolisen ravinnon, mieleisen liikunnan ja stressin vähentämisen lisäksi palauttava uni on siis elintärkeää terveydellesi. Jos kärsit unettomuudesta pitkiä aikoja on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta unettomuudesta pääsisi eroon tai sitä saataisiin vähennettyä.


Herättikö teksti ajatuksia? Oletko ajatellut, että nukut erittäin hyvin, mutta nyt mietit, että ehkä pieniä muutoksia sen suhteen voisi tehdä?

Tekstin lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt00358

https://thl.fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni



bottom of page