top of page

Mitkä asiat ovat työn ja vapaa-ajan tasapainon ominaisuuksia?

Päivitetty: 30. kesäk.

Tuntuuko sinustakin siltä, että vaikka olisit levännyt saatat tuntea väsymystä ja hermostuneisuutta?


Usein ajatellaan, että voimme ja jaksamme hyvin, kun rentoudumme ja nukumme riittävästi töiden jälkeen, mutta on myös monta muuta asiaa jotka vaikuttaa siihen miten me voimme kokonaisvaltaisesti ja miten me palaudumme. Palautumiseen vaikuttaa nimittäin moni asia.


Jotta emme olisi jatkuvasti väsyneitä ja loppuun palamisen rajamailla on meidän huolehdittava muutamasta asiasta erityisesti töissä, mutta myös vapaa-ajalla.





Tässä muutama nosto:


1. Rajojen asettaminen. Rajat tulee asettaa työhön ja vapaa ajalle, mutta rajat tulee asettaa myös toiminnallemme ihan kaikessa. Kuinka paljon sanomme kyllä vaikka haluaisimme sanoa ei? Kuinka paljon teemme asioita väsyneenä vaikka oikeasti olisi jo levon aika? Tämä on todella tärkeä asia jaksamisen kannalta.


2. Oman ajankäytön tarkasteleminen. Ajankäytön tarkastelu on tärkeää sillä sen avuin pystyt selvittämään mihin aikasi kuluu ja mihin haluat sen kuluvan. Näin pystyt johtamaan itseäsi paremmin ja suunnittelemaan myös omaa toimintaasi paremmaksi, sekä työssä että vapaa-ajalla. Jos jatkuvasti suunnittelet päiväsi liian täyteen asioita tai kulutat aikaasi monta tuntia ihan turhiin asioihin aiheuttaa se väistämättäkin ensinnäkin kiirettä, mutta myös stressiä.


3. Omat arvot. Kun tiedät itsellesi tärkeät arvot rakennat itsellesi automaattisesti suuntaviivat arkeesi, jotka ohjaavat sinun toimintaasi joka päivä. Olet myös eri tavalla motivoitunut, kun selvität itsellesi mitkä asiat on oikeasti sinulle tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Oikeastaan voi olla niin, että kun arvosi kirkastuvat sinulle arkesi helpottuu huomattavasti sillä alat itsestään suuntaamaan katseesi sinulle tärkeisiin asioihin. (Tämä voi liittyä esimerkiksi siihen, että haluat viettää lastesi kanssa enemmän aikaa ja pikkuhiljaa alat etsimään toisenlaista työtä tai haluat panostaa enemmän parisuhteeseen ja olla vähemmän hermostunut ja kiukkuinen puolisollesi turhista asioista.)


Lisäksi on hyvä tarkastella omaa tämän hetken kuormittuneisuutta, stressitekijöitä ja voimavaroja, rentoutumista ja palautumisen muita osioita kuten unen määrää ja laatua, sekä sosiaalisia suhteita.


Ja mikä tärkeintä reagoida jos joku osa-alue tai useampi on sen tarpeessa. Eli on oikeastaan turha tarkastella yhtään mitään jos et ole valmis muutokseen. Sillä se olet vain sinä jonka muutoksen pystyy tekemään.



Joten jos sinulla on nyt sellainen tunne, että ehkä sinun tulisi tarkastella omaa kuormittuneisuuden kokonaiskuvaa ja olet valmis tekemään muutoksia ota paperia eteesi ja kynä käteesi. Käy sen jälkeen kaikki nämä kohdat läpi mistä kirjoitin. Kirjoita ensin otsikko esimerkiksi: Rajojen asettaminen ja vastaa rehellisesti paperille onko sinulla rajojen asettaminen hallussa vai olisiko sinun tarpeellista tehdä vielä muutoksia tämän aiheen parissa.


Jatka sitten seuraavaan kohtaan ja pohdi taas rehellisesti vastaus ja jatka sitten taas eteenpäin.


Jos tehtävä tuntuu haasteelliselta voit laittaa minulle viestiä Instagramin puolelle niin voidaan pohtia asiaa yhdessä. Tai jos sinulla on Palaudu ja voi hyvin työkirja voit hyödyntää sitä tämän tehtävän tekemisessä sillä jokainen kirjoittamani kohta löytyy myös tekemästäni työkirjasta.



Terveisin. Nina Marlei

Instagram: nina.marlei


ps. Kirjoitan seuraavaksi epätasapainoisen työn ja vapaa-ajan merkeistä.


bottom of page