top of page

Pyöriikö keskeneräiset tehtävät päässäsi, etkä saa mitään selkoa niihin?


Huomaatko joskus, että yksinkertaisistakin tehtävistä ja keskusteluista voi tulla liian kuormittavia ja vaikeita? Onko sinusta tuntunut viimeaikoina, että tekisi mieli vain huutaa tai itkeä, koska päässäsi pyörii keskeneräiset tehtävät etkä saa mitään selkoa niihin?


Jos näin on voi olla, että olet ylikuormittunut ja stressiä on jatkunut jo pitkään ilman riittävää palautumista. Näinä hetkinä päivät voi tuntua monimutkaisilta ja sinusta saattaa tuntua, että et selviä päivästä.


Stressi kuuluu arkeen, mutta on todella tärkeää löytää itselleen keinoja palautua siitä joka päivä, jotta arki ei olisi ikävää selviytymistä päivästä toiseen. Kun stressi valtaa sinut voi tuntua, että vihaisuus, kiihtyneisyys, jännittyneisyys, ahdistuneisuus lisääntyy.


Nämä tuntemukset voivat estää sinua toimimasta normaalisti ja siksi onkin tärkeää oppia hallitsemaan stressiä ja lievittämään sitä sillä jos et tee mitään asian eteen stressi vahingoittaa sinua, sekä myös ympärilläsi olevia.


Stressin syiden selvittäminen ja ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti parempaa stressinhallintaa. Yritä ottaa kaikki stressilähteesi huomioon ja kirjoita ne muistiin. Mieti sitten miksi tämä asia saa sinut huolestumaan? Oletko stressaantunut, koska tämä asia vaikuttaa suoraan sinuun vai oletko vain huolissasi huolestumisen vuoksi? Otatko vastuun omasta stressistäsi vai syytätkö muita ihmisiä, tapahtumia ja olosuhteita stressistäsi?


Huomaatko joskus miettiväsi, että helposti stressaaminen on vain osa sinua, että hermostuneisuus kuuluu persoonallisuuteesi? Tai onko niin, että hoet itsellesi ja muille, että tämä stressi on vain väliaikaista. Nyt on paljon vain asioita meneillään. (väliaikaisuus jatkuu ja jatkuu.) Pohdi yllä olevia asioita ja kirjoita itsellesi ylös minkälaisia muutoksia sinun tarvitsee tehdä ja minkälaisiin muutoksiin juuri tällä hetkellä voimavarasi riittävät. Alla on sinulle tehtävä ota se käyttöön, jotta saat kierroksia alas ja sinun on helpompi myös miettiä näitä mahdollisia tulevia muutoksia.Tehtävä: Mieti itsellesi yksi nopea ja helppo keino, jolla voit saada kierroksia alas? Kirjoita se nyt itsellesi ylös ja laita puhelimeen muistutuksia, jotta muistat toteuttaa tätä keinoa seuraavan viikon ajan joka päivä.Muista myös, että kierrosten alas saaminen ei välttämättä onnistu ensimmäisillä harjoituskerroilla, mutta jatka harjoitusta kuitenkin. Säännöllisyys auttaa kehoa ja mieltä tunnistamaan harjoituksen ja siitä tulee helpompaa, mutta vain silloin kun teet sitä toistuvasti.Voiko yksi harjoitus olla ratkaisu stressinhallintaan?

Stressinhallintaan liittyy monta eri asiaa, kuten se että syödään monipuolisesti, liikutaan ja nukutaan riittävästi, sosiaalista kanssakäymistä ja mieluisia harrastuksia unohtamatta. Kuitenkin jos olet hyvin ylikuormittunut on hyvä aloittaa sillä, että löydät jonkin rauhoittumis ja rentoutumiskeinon, jotta saat kierroksia vähän alas. Sen jälkeen on helpompi lähteä tekemään muihinkin osa-alueisiin muutoksia.Tässä sinulle kolme vaihtoehtoa päivittäin toteutettavaan harjoitukseen jos äsken tuntui siltä, että et keksinyt itselle sopivaa harjoitusta.


Rauhallinen sisään ja uloshengitys: Hengitä nenän kautta sisään, pidä pieni tauko ja hengitä hitaasti suun kautta ulos ja pidä pieni tauko. Toista muutamia kertoja erityisesti stressaavissa tilanteissa ja ennen nukkumaanmenoa.Lihasten rentoutus: Jännitä ensiksi kaikki kehosi lihakset ja sen jälkeen rentouta itsesi. Voit toistaa pari kertaa. Tällä keinolla on tarkoitus saada koko kehoon rentoutta.


Ohjattu rentoutusäänite: Laita silmät kiinni ja kuuntele rentoutumisharjoitus. Voit valmistella itseäsi harjoitukseen niin, että istahdat mukavaan asentoon ja ennen äänityksen kuuntelua pyörittelet olkapäitäsi, rentoutat erityisesti leukasi (tämä jännittyy helposti, kun on stressiä) ja muun kroppasi.On monia erilaisia tapoja käsitellä stressiä ja jokaiselle meistä löytyy omat keinot. Kun löydät itsellesi sopivat keinot pidä niistä kiinni sillä ne auttavat sinua säännöllisesti toteutettuna varmasti olemaan onnellisempi ja se vaikuttaa myös ympärillä oleviin ihmisiin.


Stressinhallinta ei aina ole helppoa. Joten elä päivä kerrallaan, ole armollinen itsellesi ja tee niitä asioita joita sinun on tehtävä, jotta stressisi pysyy tasapainossa. Joskus se vaatii mietiskelyä, asioiden karsimista elämästä tai jotain muita muutoksia, mutta terve hyvä olo on sen kaiken arvoista.


<3:Nina

www.ninamarlei.com

bottom of page