top of page

Tunnista stressitekijät ja vältä uupumus

Edellisessä kirjoituksessa puhuin voimavarojen loppumisesta ja siitä kuinka on opittava pysähtymään, tunnistamaan omat stressitekijät ja opetella karsimaan näitä stressitekijöitä arjessa, jotta ei uuvu täysin.


Tässä kirjoituksessa lähdetään tarkemmin miettimään sinun stressitekijöitä ja miten voit lähteä kartoittamaan asioita, jotka toistuvasti aiheuttavat sinulle stressiä.


Voit ottaa paperia ja kynän esille valmiiksi jos sinulle ei ole vielä selvänä mitkä asiat sinun arjessasi kuluttavat sinun voimavarojasi eniten.


Tunnista stressitekijät ja vältä uupumus

Stressitekijöitä voi olla monenlaisia ja se mikä on toiselle stressitekijä ei välttämättä taas ole toiselle sitä ollenkaan. Stressitekijöitä voi olla ulkoisia, sisäisiä, pitkäaikaisia, lyhytaikaisia, psyykkisiä, fyysisiä jne.


Voit nyt pysähtyä hetkeksi miettimään omaa arkea ja tilanteita joissa syke nousee ja pinna saattaa kiristyä tai tilanteita, joissa huomaat, että innostut todella paljon etkä malttaisi ollenkaan lopettaa.


Mieti myös onko muita asioita, jotka saattavat aiheuttaa sinulle stressiä.


Jos sinulle on vielä epäselvää mitkä kaikki asiat voivat olla stressitekijöitä voit lukea alta esimerkkejä ennen kun aloitat kartoittamaan omaa tilannetta.



Esimerkkejä erilaisista stressitekijöistä:

- Liian vähäinen energian saanti (syöt liian vähän)

- Liian vähäinen nesteen saanti (juot liian vähän vettä)

- Alkoholi (juot usein alkoholia)

- Jatkuva kovaa treenaaminen (treenaat jatkuvasti kovaa etkä huolehdi palautumisesta)

- Kiputilat (sinulla on kipuja)

- Jatkuva kiireen tunne (itse aiheutettu kiire tai esimerkiksi pomon painostus)

- Vihaisuus (tunnet jatkuvasti vihan tunteita)

- Pelot (sinulla on pelkotiloja, jotka häiritsevät/rajoittavat arkeasi)

- Epämieluisa ympäristö

- Talousongelmat (huoli ettei rahat riitä elämiseen)

- Jatkuva innostus ( olet niin innostunut joka päivä etkä malta rauhoittua vaan teet innostavia asioita koko ajan. Toinen projekti loppuu niin aloitat heti uuden.)



Nyt kun olet kartoittanut omia stressitekijöitä voit pohtia vielä mihin niistä pystyisit itse vaikuttamaan?

Voit myös kirjoittaa paperille ylös minkälaisilla keinoilla lähdet karsimaan näitä arjestasi.


Miksi on niin tärkeää karsia stressitekijöitä joihin voi itse vaikuttaa?


Näin pystyt ennaltaehkäisemään uupumusta ja voimavarojen hupenemista.

Jokaiselle meille voi tapahtua ennalta arvaamattomia asioita elämässä ja näihin kuormittaviin stressireaktioihin emme pysty välttämättä vaikuttamaan (esimerkiksi läheisen sairastuminen, oma sairastuminen, yllättävä elämänmuutos) mutta kun olet lähtenyt karsimaan asioita arjessa, jotka aiheuttavat stressiä pysyy arkesi vielä kasassa vaikka sinulle sattuisikin jotain yllättäviä voimavaroja kuluttavia asioita.



Jos et reagoi ollenkaan arjessa tapahtuviin stressitekijöihin ja kulutat itseäsi päivästä toiseen on sanomattakin selvää, että et pysty myöskään vastaanottamaan mitään yllättävää sen lisäksi ja tällöin on todella suuri riski uupua täysin.



Joten jos et vielä pysähtynyt ja miettinyt omia stressitekijöitä ja sitä mihin niistä voit vaikuttaa jollain tavalla ja miten, niin tee se nyt.


Jos haluat lisäapua voit ladata ilmaisen stressinhallinnan oppaan tästä. Opas käsittelee stressitekijöiden lisäksi myös muita aiheita, jotka auttavat sinua hallitsemaan stressiä arjessa.


<3: Nina Marlei


P.s Instagramissa puhun lähes päivittäin seuraavista aiheista vaihdellen: miten stressiä voi vähentää työssä, miten palautua stressistä vapaa-ajalla ja miten lähteä kohti pysyvää muutosta.

bottom of page