Voiko matala ferritiini olla monen vaivan takana?

Päivitetty: syys 10

Mitä ferritiini on? Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen.


Ferritiinin alhainen pitoisuus on merkki raudanpuutoksesta vaikka hemoglobiini olisikin viitealueella. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutetilasta. Varsinaista anemiaa aiemmin voidaan siis osoittaa rautavarastojen niukkuus tutkimalla ferritiinipitoisuus. Ferritiinin mittaus ei kuulu ainakaan vielä (Helsingissä) perusverenkuvaan ja moni henkilö on kertonut, että sen mittausta on hieman vaikea saada terveysasemalta.

Itsellä on myös samanlainen kokemus asiasta.


Olen myös kuullut, että sanotaan tämän olevan muoti-ilmiö,

mutta mielestäni tämä pitäisi olla hyvinkin vakavasti otettava asia, sillä jos tämä arvo on alhainen voi se vaikuttaa hyvinkin suuresti hyvinvointiimme!Mielestäni on hyvä tarkastaa verikokeilla, että nämä arvot ovat ok. ja näin pois sulkea raudan alhaisuuden mahdollisuus.


Pelkän ferritiinin saa mitattua alle 30 eurolla, mutta olisi hyvä mitata samalla ainakin CRP (jo pienikin tulehdus nostaa ferritiini arvoja)Oikeiden kokeiden valintaan saa varmasti apua näitä palveluita tarjoavilta.


Voiko matala ferritiini olla monen vaivan takana?

Ferritiini raudanpuute oireet Oireita on monia, mutta tässä omia ja kuulemiani oireita. Omista oireistani suurin osa alkoi helpottamaan muutaman kuukauden jälkeen rautakuurin aloitettuani.


Olen syönyt rautaa nyt puolitoista vuotta (välillä pieniä taukoja pitäen) ja kohta olisi aika käydä tarkastamassa taas arvot. Omat arvot nousevat hitaasti luultavasti siksi, että olen joutunut syömään vatsansuoja lääkkeitä ruokatorvitulehduksen takia, joten imeytyminen ei ole välttämättä niin hyvää kun se voisi olla.


Oireet: - Uupumus - Selittämätön väsymys - Heikotus - Levottomat/särkevät jalat - Hidas palautuminen pienestäkin treenistä - Hermostuneisuus - Ahdistus - Hengenahdistus - Hiustenlähtö - Iho-ongelmat - Muistiongelmat

Jos sinulla on selittämättömiä yllä olevia oireita tai jotain muita oireita olisi hyvä pois sulkea raudan puutos ja juurikin tuolla ferritiiniarvon mittauksella. Hemoglobiini arvosi voi olla tästä huolimatta normaalien arvojen sisällä.

Haluan muistuttaa kuitenkin, että rautavalmisteita ei tulisi syödä jos et tiedä onko sinulla tarve niihin! Joten käy asiantuntijalla ennen kun aloitat rautakuuria,

Mitkä ovat alhaisen ferritiinin viiterajat? Olen törmännyt eri viiterajoihin, kun olen googletellut ja käynyt eri lääkärikeskusten sivuilla. Useimmissa teksteissä ja suosituksissa on lukenut, että naisilla se tulisi olla yli 30 ja jossain on lukenut, että yli 40. Jossain viitearvossa alaraja oli 10, joka on mielestäni todella alhainen arvo. Moni on kertonut, että vielä arvon ollessa 40 on kokenut raudanpuutteen oireita.

Synlabin sivulla on kirjoitettu näin: Ferritiinitulosten tulkinnassa on hyödyllistä huomioida seuraavat näkökohdat. Ferritiinin perinteinen kynnysarvo (10-12 µg/l) ei ole raudanpuutteen selvittämiseen kaikissa tapauksissa optimaalinen. Tulehduksellisilla anemiapotilailla tulee ottaa huomioon ferritiinin korkeampi raja-arvo, jopa 70 µg/l. Lisäksi on suositeltavaa arvioida myös seerumin transferriinin rautakyllästeisyyttä.

Ferritiiniarvot >100 µg/l sulkevat yleensä pois raudanpuuteanemian mahdollisuuden.

Mitä tehdä jos ferritiini arvo matala? Jos ferritiini arvo on matala tulisi rautavarastot täyttää. Tässä vaiheessa parhaiten saat nostettua arvoja hyvin imeytyvällä rautavalmisteella. Huomioithan, että C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kun taas sitten maitotuotteet ja kofeiini vähentävät imeytymisen määrää. Vältä kaksi tuntia ennen ja jälkeen imeytymistä häirisevien tuotteiden nauttimista. Suosittelen myös syömään rautapitoista ravintoa.

Alla muutamia tuotteita, josta saat rautaa:

  • Valkoiset Pavut

  • Kurpitsansiemen

  • Linssit

  • Pinaatti

  • Merilevä, kuivattu

  • Maksamakkara

  • Vehnälese

Halusin kirjoittaa omakohtaisia kokemuksia aiheesta, koska ymmärsin itse puolitoista vuotta sitten, että pelkkä hemoglobiinin viitearvojen seuraaminen ei kerro siitä onko raudanpuutetta kehossa.

Kärsin monista oireista todella pitkään, kunnes jotkut oireet kävivät sietämättömiksi. Onneksi vastaani tuli ferritiini blogi kirjoitus josta lähti oma tutkimusmatka asiasta. Olen etsinyt tietoa aiheesta paljon ja opiskellut lisää asiaa Paula Heinosen verkkovalmennuksessa, jossa kerrottiin muun muassa siitä kuinka meidän aivot tarvitsevat rautaa toimiakseen ja halusin jakaa myös teille oppimaani.

Kärsitkö sinä tai oletko kärsinyt varastoraudan puutteesta? <3: Nina #raudanpuute #ferritiini #väsymys #palautuminen

Olisi kiva tutustua Instagramissa. Pääset tästä tililleni.

Lähteet: https://farmasialehti.fi/raudanpuute-monen-vaivan-taustalla/#2311053b

© 2020 Nina Marlei -All Rights Reserved Hämeentie 92, 00550 Helsinki

Tietosuojaseloste.