top of page

Yksinkertainen keino lievittää stressiäTuntuuko sinusta, että aina on kiire etkä ehdi rauhoittumaan? Tuntuuko siltä, että ei vain ehdi tai keskittymiskyky ei riitä pidempään rentoutumisharjoitteluun?


Ei hätää! Kerron sinulle keinon jota voit käyttää missä vain pitkin päivää eikä aikaa mene, kun muutama minuutti.


Mistä puhun? No hengitysharjoituksesta tietenkin!

Hengitysharjoitukset auttavat sinua rauhoittamaan kiireen tunnetta ja hallitsemaan stressiä pitkin päivää.

Tuet myös palautumistasi ja sinun on helpompi rauhoittua illalla nukkumaan.Oletko huomannut, että kiireisenä päivänä ylävatsaan saattaa tulla kipua?


Se saattaa johtua siitä, että unohdat täysin hengittää oikealla tavalla. Stressistä johtuen pallea jännittyy ja hengityksesi muuttuu pinnalliseksi. Pinnallisella hengityksellä on monia epäsuotuisia vaikutuksia, kuten päänsärkyä, lihasjumeja jne.


Mistä sitten voit huomata, että hengität pinnallisesti? Silloin keho ei oikeastaan liiku. Hengitystahti voi myös olla lyhyt ja saatat jopa pidättää hengitystäsi.


Ensi kerralla kun sinulla on stressaantunut olo ja paljon tekemistä pysähdy ja rauhoita mieltä ja kehoa seuraavan hengitysharjoituksen avuin:1. Käy istumaan mukavaan asentoon. Jos pystyt voit mennä myös makuulteen.

2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään, niin että hengitys lähtee vatsanpohjasta ja kohoaa aina kylkiin saakka. Sisäänhengityksen aikana huomaat kuinka kyljet kohoavat sivuille.

3. Pidätä lyhyt hetki hengitystä

4. Hengitä ulos hitaasti, niin että kuulet hampaiden välistä suhinan. Keskity siihen, että hengität ulos rauhallisesti.

5. Toista harjoitusta muutaman kerran.
Seuraavalla kerralla kun sinua stressaa tai tuntuu, että on liikaa tekemistä pysähdy hetkeksi ja tee parin minuutin harjoitus. Voit tehdä tätä yksinkertaista harjoitusta missä vain. Esimerkiksi toimistolla, bussissa, suihkussa tai sohvalla.Säännöllisellä harjoittelulla huomaat kuinka hengitysharjoituksen toteuttaminen helpottuu koko ajan ja siitä alkaa tulla sinulle rutiininomainen tapa. Et välttämättä enää edes huomaa, kun teet harjoitusta automaattisesti kiireisessä tilanteessa, jossa ehkä ennen pidätit hengitystäsi ja hengitit pinnallisesti.


Itse teen lyhyitä parin minuutin harjoituksia pitkin päivää ja usein illalla teen ennen nukkumaan menoa sängyssä hieman pidemmän harjoituksen. Olen huomannut, että kiireisenä päivänä nämä lyhyet harjoitukset auttavat minua keskittymään tekemiseen, ne lievittävät stressiäni ja auttavat minua siinä, että en hengitä pinnallisesti. Illan aikainen pidempi harjoitus auttaa minua rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa ja uni tulee helpommin. Ajatukset eivät pyöri päässä yhtälailla ja unikin on levollisempaa.


Aiotko kokeilla hengitysharjoituksen tekemistä?


Laita aluksi itsellesi muutama muistutus pitkin päivää puhelimeesi, jotta muistat tehdä harjoituksia. Kun olet opetellut rauhallisen tavan toteuttaa hengitysharjoitusta huomaat kuinka helppoa sitä on toteuttaa oikeastaan missä vaan ja milloin vaan.


Uskon myös, että huomaat aika nopeasti suotuisat vaikutukset, joten kannustan sinua testaamaan vaikka nyt tuntuisi siltä ettei tämä ole sinun juttusi.


Tästä pääset edelliseen postaukseen jossa kerron miten vähentää kiireen tunnetta.


#stressinhallinta #palautuminen

bottom of page