top of page

Ylikuormitatko aivojasi?

Päivitetty: 18. helmik. 2021

Nykyaikana kuluttava elämäntyyli veroittaa myös aivojamme paljon.


Jos sinulla on kerran vuodessa kuukauden loma, on aivoillasi vain noin kahden viikon palauttava aika. (lähde: Paula Heinonen verkkovalmennus)


Usein meillä kestää hetken päästä lomamoodiin ja pian huomataankin, että loma on ohi.


Vaikka neljän viikon kesäloma saattaa kuulostaa pitkältä ajalta on se vähän jos se on ainut aika jolloin nollaat työstressiä/stressiä.


Aivojemme kannalta palautumista ja riittävää lepoa tulisi tapahtua joka ikinen päivä.

Tiedän, että saatat ajatella nyt ettei ole aikaa joka päivä, mutta mitä jos vaan ottaisit itsellesi sen ajan? En tarkoita, että sinun täytyy istua ristiasennossa tunnin joka päivä.

Oman ajan ottaminen voi kestää pari minuuttia. Lähes joka päivä sen verran ehtii ottaa aikaa vaikka olisi lapsia tai muuten erittäin kiireinen elämä.


Ylikuormitatko aivojasi?


Oma aika ja mieluinen tekeminen voi olla rentoa siivoamista, kirjan lukemista, hetken meditointia, lyhyt kävelylenkki, rentoumista, saunomista, opiskelua, ruoan tekoa, suihkuhetki tai mitä tahansa missä saat ajatuksesi lepotilaan!

Tärkeintä tässä on tietoinen läsnäolo. Voit käydä suihkussa vain, koska pitää käydä suihkussa, mutta jos käyt suihkussa ja keskityt veden ääniin ja siihen miten peset hiukset tai vaikkapa tiskejä pestessä keskityt täysin siihen mitä teet on taysin eri asia.

Tiedän, että tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta sinä päivänä, kun itse ymmärsin enemmän tietoisesta läsnäolosta on se helpottanut arkisin rentoutumistani ja stressin lievittämistä.

Suosittelen harjoittelemaan tätä ja ottamaan sen pienen hetken itselle. Laita vaikka puhelin muistuttamaan sinua tästä joka päivä.


Miksi on tärkeä löytää omat keinot rauhoittua joka päivä?

Siksi, että aivomme tottuvat ylikierroksilla olemiseen ja kaipaavat koko ajan lisää vauhtia.

Riittävän kauan, kun menet vain eteenpäin, niin hermojärjestelmät saattavat pettää ja seuraa uupuminen.

Sinulle saattaa tulla oireita, kuten ahdistusta ja paniikkioireita.

Oletko huomannut esimerkiksi ison projektin jälkeen olosi tuntuvan tyhjältä?

Aivosi käyvät ylikierroksilla tällöin. Normaalistihan ison projektin jälkeen pitäisi tuntua hyvältä ja olo onnistuneelta.

Mitä muuta käy jos aivosi käyvät ylikierroksilla?

Väsyneillä aivoilla on monet asiat vaikeampi toteuttaa. Yksinkertaiset asiatkin tuntuvat hankalilta, kuten esimerkiksi helppojen laskujen päässä laskeminen tai kirjoittaminen.

Et edes huomaa kirjoitusvirheitä, koska aivosi ovat liian väsyneet.


Ajatus pätkii ja lauseiden muodostaminen voi olla haasteellista.

Tämän takia on todella tärkeää pitää huolta riittävästi levosta ja rentoutumisesta.

Sen lisäksi voit tukea aivojen toimintaa riittävän hyvällä ravinnolla. Ravinto, rasvat ja se, että nämä ravintoaineet imeytyvät suolistossamme on todella tärkeää.

Syö paljon vihanneksia, marjoja, hedelmiä. Värikästä ruokaa. Siemeniä ja pähkinöitä.

Näistä saat muun muassa vitamiineja, mineraaleja, flavonoideja, kuituja ja hyviä rasvahappoja.


Hyvät rasvat on todella tärkeä osa aivojemme toimintaa ja esimerkiksi avokadoöljy tai oliiviöljy on hyvä aivojemme hoitaja.


Herättääkö tämä ajatuksia?

Koetko ettei sinulla ole mahdollisuutta ottaa hetkeäkään omaa aikaa?

Itselle tämä oli ennen todella vaikeaa hektisen arjen kanssa, mutta harjoiteltuani rentoutumista ja tietoista läsnäoloa on se automaattisesti rutiineissani.

Välillä se oma hetki on autossa, välillä suihkussa. Milloin missäkin, mutta sitä omaa palauttavaa aikaa on arjessani joka ikinen päivä ja näin jaksan kaiken kiireen keskellä ilman uupumista.


Toivon tämän tekstin myös herättävän sinua ajattelemaan omaa jaksamista ja sitä, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, niin että et kuormittaisi itseäsi liikaa.


Jaan Instagramissa tarinoissa ja feedissä säännölllisesti vinkkejä palautumiseen ja stressinhallintaan. Ollaanko siellä jo tuttuja? Jos ei olla, niin tästä pääset tililleni,

bottom of page